Pilaff – see on Usbeki köögi sümbol! Seda valmistatakse Usbekistanis kõigis kodudes – pole tähtis, kas tegu on usbeki, vene, tatari või korea perekonnaga. Usbeki pilaff on osa riigi elanike mentaliteedist. Usbekkide juures valmistab pilaffi traditsiooniliselt mees. Usbeki pilafi valmistamiseks on teada üle tuhande erinevate koostisosadega retsepti ja olemas on isegi terveid raamatuid, mis on pühendatud ainult sellele roale. Ega pilaff asjata ole kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja!
Mantõ on hõrk roog Usbeki köögist, mis valmistatakse paarist pehmest õhukesest taignatükist, mille sees on mahlane lihatäidis. Mantõd on tõelised «nomaadid»: esmalt tulid need Hiinast Kesk-Aasiasse, siit aga «rändas» see roog oma mitmetahulise retseptuuri ja valmistusviisiga Venemaale ning teistesse Euroopa riikidesse. Enamust Usbeki köögi toite tuleb süüa kätega ja ka mantõ kuulub nende hulka. Neid muide ongi söögiriistadega üsna keeruline süüa, nii et mõne minuti pärast saate ise aru, et kätega on neid mitte ainult mugavam, vaid ka palju maitsvam süüa – mahlane täidis ei pudene välja, vaid jääb koos mahlaga mantõ sisse. Tänu sellele, et mantõd valmivad aurul, säilib neis köögiviljade ja liha toiteväärtus maksimaalselt – selle eripära poolest paistab silma kogu Usbeki köök.
Kõrvuti selliste populaarsete roogadega nagu pilaff, mantõ ja lagman valmistatakse Usbekistanis ka kaurmA lagmani (s.t praetut). ҚovurmA tähendab täht-tähelt tõlgituna «praeliha» ja järelikult tuleb meie lagman kastmeta. Nii kummaline kui see ka pole, kuid see lihtsakoeline väheste koostisosadega roog paneb kohe ja pöördumatult endasse armuma. Kõige tähtsam on seda õigesti valmistada ja siis saate «just selle» autentse maitse, mida paljud lausa jumaldavad!
Veiseliha, sibul, sool, Usbeki maitseained
Spinat, feta juust, küüslauk, sool, Usbeki maitseained
Kõrvits, päikesekuivatatud tomatid, porru, Usbeki maitseained
Mantõ lambaliha+ Usbeki pilaff lambalihaga + Achu-chuk (tomat, sibul, maitseained, värske koriander)
Usbeki pilaff lambaliha + supp Shurpa lambaliha + Tšeburek veiselihaga
Ugra-Osh (kana supp käsitsi tehtu nuudlitega) + Samsa veiselihaga
Tseburekkide assortii 4tk - lamba, veise, juustu ja tomati, kartulipüreega
Usbeki supp Shurpa lambalihaga + Samsa veiselihaga
Supp Shurpa lambalihaga + Kaurma Lagman (Usbeki pasta) veiselihaga
Lahtiolekuaeg